Az Alapítvány kiemelten támogatja a hazai mozgás- és táncművészet fiatal, elismert alkotóit, hogy új előadásokat és platformokat hozhassanak létre. Ezen az oldalon ezekről az alkotókról és projektekről számolunk be.

Kelemen Patrik (1992, Budapest) jelenleg Budapesten élő táncművész és színházi alkotó. Főként a tánc- és a performanszművészet területein aktív, de alkotói munkáját gyakran interdiszciplináris közegben végzi.

Tanulmányait Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben végezte. Előadóként főként a Budapest-Berlin-Brüsszel háromszögben dolgozik, többek között Tino Sehgal, Anton Lachky, a Needcompany, valamint Vass Imre, Mészáros Máté és Fülöp László alkotókkal.

Táncosként önálló darabok létrehozása mellett különös figyelmet szentel az improvizációs technológiák kutatásának. Munkájában kifejezetten foglalkoztatják a tánc poétikus értelmezési lehetősége, a „neuro-identitás”, valamint az in/transz-humán testképek. Jelenleg Cryptic Bodies munkacímű új, improvizációs táncestjén, valamint a MetaSurgery című közösségi szomatikus koreográfia létrehozásán dolgozik.

Az Alapítvány és az NKA támogatásával valósult meg Raubinek Lili Rambó című előadásának továbbjátszása 2022-ben. Az előadásról:

Mi a közös a Merapi vulkán kitörő láva folyamában és egy péntek éjszakában elcsattanó ökölcsapásban?

A hatalomközpontú, megalomán rendszerek elhagyatott brutalista emlékművei, elfelejtett rozsdásodó csata-tengeralattjárói magányosan állnak szerte a világon. A Rambó ennek állít emléket, leleplezve és kiüresítve a whitemalehetero macsó viselkedés közhelyeit. Teszi mindezt egy nagyon specifikus szűrőn keresztül: a 80’ évek akcióhős figurája, a tesztoszterontól csöpögő férfi képe által.

Az esemény a cselekvésen keresztüli figyelmet keresi: meghívja az alkotókat és nézőket egyaránt, hogy érző eszközökké váljanak. Különböző performatív akciók sora helyet ad viselkedési mintázataink és a kulturális referenciáink újraértékelésére.

A Rambó egyáltalán nem az érzéketlenséget, a dolgok kibírását propagálja. Ehelyett az érzékenység egy szélesebb spektrumát keresi.

Mit jelent valójában érzékenynek lenni? Gondolkodjunk és tapasztaljunk együtt!